De nieuwe mantel van Sint Maarten 2023

‘Het zijn de vruchten van het jarenlange werken als kunstenaar’

door Edwien Bodjie

PARAMARIBO — “Het is een belangrijk moment in mijn loopbaan dat dit werk deze maand mag hangen in het Stadskantoor, want je komt daar niet zomaar te staan.” Zo reageert de in Utrecht woonachtige Surinaamse kunstenaar Isan Corinde tegenover de Ware Tijd over zijn nieuwste werk ‘De Nieuwe Mantel van Sint Maarten’. Het werk is ontworpen door de kunstenaar zelf op uitnodiging van Café de Kleine Max in zijn woonplaats.

[Foto: privécollectie]

Corinde, die is geboren in Brokopondo, heeft gebruik gemaakt van het aseesente concept, iets wat de Saramaccaners vroeger veel hebben gemaakt. Het is een stof van aaneen genaaide lapjes, meestal van verschillende prints en kleuren. “Een soort alakondre, wat wel bekend is onder de Surinamers”, legt hij uit.

Corinde vertelt dat buurtbewoners ook de gelegenheid kregen om stukjes stof bij te dragen die in de nieuwe mantel zijn verwerkt. “Zo krijgt deze meer vorm. Hiermee wordt de boodschap van Sint Maarten versterkt en wordt zijn geest tot leven gebracht in de gemeenschap van Utrecht”, zegt Ozkan Golpinar van Café de Kleine Max. Deze manier van werken noemt hij ook wel de kunst van transformeren. “Corinde is niet zomaar benaderd om hieraan te werken.”

Dankbaar

Corinde is dankbaar dat hij is gevraagd voor dit project, maar ook voor de bijdrage van de bewoners uit de wijk. “Het zijn de vruchten van het jarenlange werken als kunstenaar.”

Het kunstwerk is deze maand onthuld tijdens een speciale ceremonie in het Stadsklooster. Na de onthulling is het verplaatst naar het Stadskantoor. De mantel zal veel op reis gaan en op verschillende plaatsen te zien zijn.

Bij de onthulling heeft Imro Nielsson gefungeerd als model. Ook hij is enthousiast en schreef op zijn Facebookpagina vereerd te zijn om mee te werken en model te staan in de Sint Maarten-jas van de talentvolle Corinde. Hij mocht zelf een stuk stof leveren en verwerken in de jas.

Kunstenaar Isan Corinde kleedt Imro Nielsson aan met De Nieuwe Mantel van Sint Maarten. [Foto: privécollectie]

Sint Maartenfeest

Sint Maarten was een soldaat die heeft geleefd in de vierde eeuw na Christus en stond bekend om zijn sociale bewogenheid. “Hij is het symbool van een betere ik; snijdt zijn mantel in tweeën en deelt hem met de bedelaar”, legt Golpinar uit over het idee van dit werk.

Hij verwijst ook naar het Sint Maartenfeest dat elk jaar in november wordt gevierd in verschillende Europese landen en natuurlijk ook op het eiland Sint Maarten dat naar hem is vernoemd. “Hij deelde zoveel mogelijk zijn bezittingen met arme mensen.”

De nieuwe mantel laat volgens Golpinar het nieuwe Utrecht zien. Daarom zal het werk op meerdere plekken in de stad worden tentoongesteld. “Op deze wijze schenken wij iets van onszelf aan een ander en luisteren we naar wat de ander te vertellen heeft”, zegt de initiatiefnemer.

Succesjaar

Golpinar: “Café de Kleine Max wil bijdragen aan een wijk waar mensen zich thuis voelen en naar elkaar omkijken. Utrecht is een inclusieve buurt waar mensen met uiteenlopende achtergronden zich met elkaar en hun buurt verbonden voelen. Een manier om het niet alleen bij mooie woorden te laten is om er concreet invulling aan te geven.” Vandaar dat hij Corinde heeft gevraagd om de Nieuwe Mantel van Sint Maarten te ontwerpen.

De kunstenaar noemt 2023 een “succesjaar” omdat hij aan zes tentoonstellingen heeft meegedaan, waarvan twee solo-exposities. Vooruitblikken op 2024 wil hij niet, “maar het wordt zoals het ernaar uitziet geen rustig jaar”. “Ook in Suriname zal ik volgend jaar van me laten horen al kan ik er niet persoonlijk bij zijn.”

[Foto: privécollectie]

Voor originele artikel uit De Ware Tijd klik hier

Foto  impressie: Het maakproces met de buurtbewoners.

[Foto’s: privécollectie]